^^ Midnite Curry_puff ~~
Dah tengah² malam camni x taw nak buat ape..asek dok depan pc maen tenet jer...smpai ke bile pon x sudah ek!! Adalah lebih baik dan lebih afdhalnye aku buat sesuatu keje yg bleh mendatangkan faedah dan ia bleh di kongsi sesame rakan taulan...
Yeah..inilah hasil kraf tanganku di dapur..(,")

You know what?? haa..inilah namenye karipap...

Sape yg x taw ape name kuih ni, gi terjun tingkap laa..

Hmm..kpada sesapa yg nak cuba atau nak belajar camne nak buat karipap se'simple' ini, aku sediakan resepinya di bawah ini.. Firstly, korang bace dulu ramuannye n then, jgn byk cakap, terus buat ok? mak bapak korang x kan marah punyer...(,")
Bahan² Inti :
1. Bawang besar/putih (potong dadu jer..x pyah blend)
2. Ubi Kentang (potong dadu - klu nak guna tuna @ sardin pun boleh)
3. Serbuk kari (pastikan cap Adabi sbb die best...)
4. Sedikit santan dan air asam jawa..
5. Sedikit Ikan Bilis (klu ade) n halia dan bahan² tumisan yg swaktu dgnnya.
6. Secawan air. (air paip jelah..)
7. Sedikit gula n garam (secukup rase - jgn terlebih sudah...)
Cara² membuat inti :
Tumis bawang besar n putih sehingga kekuningan..(macam nak buat gulai kari) pastu korang mix la halia ke ape² ke bahan yg sewaktu dgnnya. Jgn lupe, tumiskan sedikit ikan bilis.. Saje jer nak amik rase keikanannye... Kemudian, masukkan serbuk kari yg telah di'paste'kan dan tumis sehingga naik bau..(mesti ada bau punyaa..) Kemudian, masukkan sedikit air (utk mengelak drpd melekat@kering) dan masukkan ubi kentang yg telah dipotong dadu itu tadi sehingga lembut..(pandai² korang lah..)
Kemudian, masukkan santan dan biarkan lama skit bru masukkan air asam jawa. lastly, masukkan sedikit garam n gula secukup rasa (pandai² la..) dan biarkan ia kering sedikit..(jgn letak air byk², nanti lambat kering x pun nanti kentang jadi terlalu lembik..) Kemudian, tutuplah api dan sejukkan...
Bahan² Adunan :
1. 1/2 kilo Tepung gandum (utk 40 ketul - sukati korang lah)
2. 2 cawan Air kosong (agak2 jelah..)
3. 2 sudu makan Marjerin (utk merangupkan..letak byk sket pun xpe..)
4. 2 biji Telur ayam (bkn telur itik...)
5. Secubit Garam (secukup rasa - rase2 x cukup, tmbah lgi.. )
Cara²nya paling simple : Masukkan tepung ke dalam belanga atau apa² bekas (sukati korang la nak pakai bekas ape pun..) utk di adun atau di uli..(bkn di buli..) dan masukkan 2 biji telur ayam yang telah dibasuh bersih, 2 sudu marjerin, garam secukup rasa dan 2 cawan air...uli atau adun (bkn ahli dewan undangan negeri..) bahan² kesemuanya dengan adunan yang mantap dan penuh bertenaga...sehingga adunan menjadi doh. Dan terapkan ke acuan karipap yang telah sedia ada..(klau x de, pegilah beli kat kedai...sbb aku buat pakai tangan jer...acuan semula jadi beb..!!) dan masukkan inti yang telah di proses tadi dan keliplah (macam biasalah.. bkn buat video klip! ) Kemudian panaskan minyak dalam kuali yang mahal dan goreng dengan menggunakan suhu api yg agak sederhana...kalau api besar nanti hang it.. Kemudian, sedia untuk hidangan..
Selamat mencuba..(,")
Bahan² Inti :
1. Bawang besar/putih (potong dadu jer..x pyah blend)
2. Ubi Kentang (potong dadu - klu nak guna tuna @ sardin pun boleh)
3. Serbuk kari (pastikan cap Adabi sbb die best...)
4. Sedikit santan dan air asam jawa..
5. Sedikit Ikan Bilis (klu ade) n halia dan bahan² tumisan yg swaktu dgnnya.
6. Secawan air. (air paip jelah..)
7. Sedikit gula n garam (secukup rase - jgn terlebih sudah...)
Cara² membuat inti :
Tumis bawang besar n putih sehingga kekuningan..(macam nak buat gulai kari) pastu korang mix la halia ke ape² ke bahan yg sewaktu dgnnya. Jgn lupe, tumiskan sedikit ikan bilis.. Saje jer nak amik rase keikanannye... Kemudian, masukkan serbuk kari yg telah di'paste'kan dan tumis sehingga naik bau..(mesti ada bau punyaa..) Kemudian, masukkan sedikit air (utk mengelak drpd melekat@kering) dan masukkan ubi kentang yg telah dipotong dadu itu tadi sehingga lembut..(pandai² korang lah..)
Kemudian, masukkan santan dan biarkan lama skit bru masukkan air asam jawa. lastly, masukkan sedikit garam n gula secukup rasa (pandai² la..) dan biarkan ia kering sedikit..(jgn letak air byk², nanti lambat kering x pun nanti kentang jadi terlalu lembik..) Kemudian, tutuplah api dan sejukkan...
Bahan² Adunan :
1. 1/2 kilo Tepung gandum (utk 40 ketul - sukati korang lah)
2. 2 cawan Air kosong (agak2 jelah..)
3. 2 sudu makan Marjerin (utk merangupkan..letak byk sket pun xpe..)
4. 2 biji Telur ayam (bkn telur itik...)
5. Secubit Garam (secukup rasa - rase2 x cukup, tmbah lgi.. )
Cara²nya paling simple : Masukkan tepung ke dalam belanga atau apa² bekas (sukati korang la nak pakai bekas ape pun..) utk di adun atau di uli..(bkn di buli..) dan masukkan 2 biji telur ayam yang telah dibasuh bersih, 2 sudu marjerin, garam secukup rasa dan 2 cawan air...uli atau adun (bkn ahli dewan undangan negeri..) bahan² kesemuanya dengan adunan yang mantap dan penuh bertenaga...sehingga adunan menjadi doh. Dan terapkan ke acuan karipap yang telah sedia ada..(klau x de, pegilah beli kat kedai...sbb aku buat pakai tangan jer...acuan semula jadi beb..!!) dan masukkan inti yang telah di proses tadi dan keliplah (macam biasalah.. bkn buat video klip! ) Kemudian panaskan minyak dalam kuali yang mahal dan goreng dengan menggunakan suhu api yg agak sederhana...kalau api besar nanti hang it.. Kemudian, sedia untuk hidangan..
Selamat mencuba..(,")
0 Comments